18 Ağustos 2012 Cumartesi

Macro Cosmos'tan Micro Cosmos'a: Evren ve İnsan


"-Aşağıda olan yukarıda olan gibidir, yukarıda olan da aşağıda olan gibidir, ve birlikte tek bir şeyin mucizesini gerçekleştirirler."

Hermes / Zümrüt Tablet


Beyin hücresi ve evrenin şaşırtan benzerliği

Brandeis Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Mark Miller, beyindeki nöronların birbirleriyle hangi parçacıklarla bağlantı kurduğunu araştırınca ilginç bir sonuca ulaştı.

Beyin hücrelerindeki nöronların birbirleriyle bağlantıları, evrenin astrofizikçiler tarafından çekilen fotoğraflarıyla çok benziyordu.

Mark Miller, İnce dilimlenen beyni renklendirerek bağlantıları görsel olarak tanımladı. Yukardaki resim, soldaki üç nöron hücresini (iki kırmızı ve bir sarı) ve aralarındaki bağlantıları gösteriyor.

Uluslararası faaliyet gösteren bir astrofizik grubu ise geçen yıl bir bilgisayar simülasyonuyla evrenin nasıl büyüdüğünü ve yayıldığını ortaya koydu.

Yukarıdaki resim, binlerce yıldız, galaksiler ve karanlık bölgelerle (ağ) çevrilen geniş bir galaksiler demeti (parlak sarı) ile karakterize edilen evrenin anlık görüntüsüdür.

The New York Times gazetesinde yayınlanan fotograflar için David Constantine şu yorumu yapıyor:
"Biri sadece mikronla (mikrometre) ölçülebilecek boyutta. Diğeri ise milyarlarca ışık yılı mesafede. Biri beyindeki nöronları gösteriyor. Öteki evrenin resmini temsil ediyor. Onlar birlikte çok farklı doğal fenomenlerin aynı kalıptan çıkmışcasına şaşırtıcı şekilde benzeştiği izlenimi uyandırıyor."


İşte Macro Cosmos'tan Micro Cosmos'a: Evren ve İnsan: Zıtların (Karşıtların) Birliği